![](https://static.wixstatic.com/media/90a441_8fc16c4c25ae4ef5a8eaa2ad67f4166d~mv2.jpg/v1/fill/w_229,h_199,al_c,q_80,usm_0.66_1.00_0.01,enc_avif,quality_auto/90a441_8fc16c4c25ae4ef5a8eaa2ad67f4166d~mv2.jpg)
TonCoacht
Investeer in jezelf.....DOEN!
![](https://static.wixstatic.com/media/90a441_2dd625e7be4a4fc689847ccaa5f7fa67~mv2.jpg/v1/fill/w_195,h_260,al_c,q_80,usm_0.66_1.00_0.01,enc_avif,quality_auto/90a441_2dd625e7be4a4fc689847ccaa5f7fa67~mv2.jpg)
Wie ben ik ?
Laat ik mij even voorstellen. Mijn naam is Ton Trouw en ben uit ’62. Ik ben samenwonend en vader van drie grote kinderen. Ooit ben ik als bedrijfsleider in een speelgoedwinkel begonnen. Daarna ben ik maatschappelijk werk gaan doen en als zodanig gaan werken (oa. SPD MEE); later als groepsleider bij verschillende organisaties (Zandbergen, Plaverijn, Reinaerde en Abrona). Na de opleiding tot orthopedagoog ben ik als behandelaar gaan werken bij het Sinai (doelgroep verstandelijke beperkten). Daar heb ik tevens de opleiding tot GZ psycholoog gedaan en ben als hoofdbehandelaar gaan werken bij Indigo/NOAGG. Een aardige weg binnen de gezondheidszorg dus. Helaas kreeg ik een burnout en ben volledig onderuit gegaan. Binnen de privé-sfeer deden zich allerlei life events voor die ik niet in een keer kon behappen en verwerken. Ik lag ‘met de pootjes omhoog’ en dat heeft, met vallen en opstaan, een drietal jaren geduurd eer ik weer een beetje op orde was. Nu ben ik weer vol energie en ga de draad weer oppakken. Mijn idee is het om onder andere als coach voor werkers binnen de gezondheidszorg dienstbaar te zijn. Ik denk dat we een prachtig vak hebben, maar er zijn zeker ook keerzijdes. Keerzijdes die je behoorlijk uit balans kunnen brengen. Daarnaast ben je ook mens, mens met ups en downs, met goede en slechte kanten, met verwachtingen en onzekerheden, met zwakke momenten, kortom…….kwetsbaar en sterk tegelijkertijd.
Wanneer een coach? En wanneer een psycholoog? Wat is counseling?
Een coach begeleidt jou om antwoorden te vinden op vragen die gaan over wie je bent, wat je wilt en wat je kunt. Vragen van de coach komen voort uit de positieve psychologie: het denken in mogelijkheden en het verkennen van de toekomst. Daarbij komen alle aspecten van het leven naar voren. Het gaat over je passies, gelukkig zijn en een goede en gezonde balans. De onderwerpen worden besproken binnen de context van je gehele leven. Als er vanuit het verleden iets is dat nu nog remmend werkt, is daarvoor zeker aandacht maar het is een zijstapje in de sessies. Je leeft immers nu en de rest van je leven ligt voor je, daar wil je graag gelukkig zijn.
Bij coaching richt je je dus juist op het nu – het heden en de toekomst. Ben je grensverleggend bezig creëer je een wenselijke situatie en/of streef je een specifiek doel na. Dit doel kan zijn inzicht te verwerven in bepaalde problematiek, keuze(s) maken, plannen maken of onderzoeken wat je roeping is. Maar ook bijvoorbeeld: competentieontwikkeling, de balans tussen werk en privé, omgaan met taakomvang en werkdruk, grenzen stellen of loopbaanwensen in kaart brengen. Je creëert zo een groter bewustzijn van jouw eigen denken en handelen en meer begrip voor je eigen situatie en omstandigheden. Coaching is meer praktisch en hierbij draait het vaak om het doel en de stappen daar naar toe. Omdat dit nogal actiegericht is, zitten aan coaching vaak meer opdrachten en oefeningen vast. Doordat de coach een goed beeld heeft van het aan te pakken probleem, kunnen er opdrachten en oefeningen geselecteerd worden die aansluiten bij de coachee.
De psycholoog is een therapeut, je bent bij een psycholoog in therapie. Hoofdtaken van de psycholoog zijn het vaststellen van de diagnose en behandeling van je klachten. De psycholoog richt zich hierbij op psychische problemen die het leven in het heden beperken. Het gaat daarbij om bepaald gedrag. Je bezoekt een psycholoog voor bijvoorbeeld verslavingsproblematiek, angst, onzekerheid, een depressie of somberheid. Bij therapie richten jij en je psycholoog zich op het verleden. Probeer jullie de oorzaak van jouw probleem te achterhalen, kom je tot meer zelfinzicht om je vanuit daar te ontwikkelen. De psycholoog is een gedragsdeskundige en onderzoekt met jou samen hoe bepaald gedrag is ontstaan, waar de kern zit en hoe het in stand blijft. Dit inzicht zal je helpen verandering door te voeren.
Counseling is een laagdrempelige vorm van hulpverlening. Hierbij gaat het om gesprekken waarin ondersteuning en begeleiding centraal staan. Doordat counseling pragmatisch van aard is, kan het je goed helpen in moeilijke of stressvolle situaties. De gesprekken zijn er op gericht om via het verkrijgen van inzicht, op een structurele manier te werken aan problemen. Tijdens de gesprekken wordt steeds gekeken hoe je zelf dingen kunt oplossen zodat je nu, maar ook later in staat bent om je eigen leven op een positieve wijze te – blijven- sturen.
Een goede counselor kan overigens naadloos overgaan van counseling naar coaching en andersom.
Welke werkwijze hanteer ik ?
Ik noem mijzelf graag ‘psycho-coach’, een nog niet zo ingeburgerde term maar wel een die de lading van wat ik doe dekt. Mijns inziens werkt een psycho-caoch op het snijvlak van coachen, counselen en behandelen (m.b.v psychologische inzichten).
Om te beginnen is het niet mijn doel om een diagnose te stellen naar een of andere psychologische afwijking. Ik help je allereerst om je klachten in kaart te brengen. Misschien dat de oorzaak kan worden weggenomen. Als dit niet het geval is begeleid ik je op de weg om het een plaats te geven in je leven. Geef je handvatten om zaken te accepteren en om eventueel richting te geven zodat je er beter mee om kunt gaan. Het resultaat is dat je weer stevig in het zadel zit en de situatie weer de baas bent!
Mijn houding kenmerkt zich door humor, nuchterheid, ‘Down to Earth’, empathisch confronterend, doortastendheid, authenticiteit, oprechte interesse, informeel, zorgend, focussen zonder de context uit het oog te verliezen, spelend onderzoeken en nog een aantal van die positieve aspecten. Ik kan bogen op een lange ervaring binnen de gezondheidszorg en op mijn persoonlijke (levens-)ervaringen. Een op- en-top combinatie om jou te ondersteunen en te begeleiden naar een -betere- balans. Daarin kan ik gebruik maken van een aardig repertoire aan methodes en technieken. Daaronder bijvoorbeeld relaxatieoefeningen, rollenspelen, de twee stoelen techniek, imaginatieoefeningen, gedragsexperimenten, relaxatie oefeningen, werken met metaforen, G-schema’s, therapeutische werkvormen, ventilerende gesprekken etc. etc. Huiswerk (-opdrachten) vormt ook een essentieel onderdeel van de sessies en trajecten. Het meeste resultaat wordt geboekt als je intensief en frequent bezig bent met je coachvraagstuk. Alles uiteraard in overleg en weergegeven in een coachplan op maat (het zogeheten PgP).
Ik heb (wederzijds) vertrouwen en privacy hoog in het vaandel staan en daarbij houd ik goed in de gaten of een en ander je niet te veel belast. Maar coachee zijn betekent ook dat je soms buiten je eigen comfort zone moet stappen om gewenste veranderingen te laten plaatsvinden. Het kan dan soms spannend worden maar ik zorg voor de nodige veiligheid en vertrouwen zodat jij optimaal kan profiteren van de begeleiding.
Meer informatie over mij is te vinden op LinkedIn (klik hier)