top of page

Ondersteunende begeleiding


Ondersteunende begeleiding kan wenselijk zijn voor mensen die ondersteuning nodig hebben bij het structureren van de dagindeling, bij het bevorderen van integratie, of bij het maken van uitstapjes.


De ondersteunende begeleider:

  • kan uitstapjes met u maken (een wandeling, een dagje dierentuin, etc.);
  • kan zaken voor u regelen (vervoer of boodschappen bijvoorbeeld);
  • kan met u of voor u uw medicijnen ophalen;
  • kan voor u een dagindeling maken;
  • helpt u met uw dagelijkse taken.

Welke hulp kan ik inschakelen? (klik hier)


Activerende begeleiding.


Activerende begeleiding onderscheidt zich van ondersteunende begeleiding doordat activerende begeleiding de aandoening, beperking of handicap niet voor gegeven aanneemt, maar juist daarop ingrijpt. Met activerende begeleiding wordt de cliënt geleerd (anders) om te gaan met de (gevolgen van de) aandoening, beperking of handicap.


Bij deze zorg valt te denken aan:

  • het interveniëren in het gedrag
  • het houden van inzichtgevende gesprekken,het oefenen van sociale vaardigheden,
  • onderzoek naar de aanwezigheid van problematiek alsmede advies, instructie of voorlichting over de aanpak van de problematiek.

Tevens valt te denken aan case-management op het terrein van de geestelijke gezondheidszorg. Hierbij gaat het onder meer om begeleiding aan thuiswonende cliënten met een psychiatrische aandoening. Deze begeleiding houdt in dat gedrags- en psychische problemen die voortkomen uit de psychiatrische aandoening zo mogelijk worden voorkomen of tijdig worden onderkend zodat een daarop afgestemde interventie kan plaatsvinden. Het gaat hier om begeleiding gericht op herstel of voorkomen van verergering van gedrags- en psychische problematiek.


Bij de indicatiestelling (bijvoorbeeld in het kader van WMO of WLZ) wordt door de indicatiesteller gekeken naar je begeleidingswensen en daarop een indicatie afgestemd en afgegeven (klik hiervoor hier).


Welke hulp kan ik inschakelen? (klik hier)

bottom of page